Kerstpakket

De mensheid kan in vele groepen worden verdeeld. De gelovigen en atheïsten, de links- en rechtshandigen, de afwachtenden en de drammers, de mensen mèt en de mensen zonder kinderen, rijbewijs en/of creatieve hobby’s. Maar ook: de mensen die een kerstpakket ontvangen aan het einde van het jaar, en de mensen die er een geven.

Kerstpakketten zijn natuurlijk niks anders dan een symbolische blijk van waardering. Wat er vooral fascinerend aan is, is wat mij betreft: het thema. Bij het traditionele pakket hoort een blikje met fruit op siroop. Een zak kerstkransjes van een onbekend merk, een pak crackers, een gedroogde worst en een langwerpige pot olijven. Bij het thema ‘buitenleven’ is de verpakking een barbecuetje. Met daarin mini-houtskooltjes in geschenkverpakking. Een omdraaitang van Xenos-kwaliteit en een zak marshmallows. Zakjes chocoladepoeder voor chocolademelk. Een voorbedrukte kaart met daarop het voltallige managementteam in Scandinavische truien en zwaaiend met Nordic Walking-sticks: Gelukkig nieuwjaar!

Maar ik dwaal af.

Als freelancer kun je natuurlijk best jezelf een kerstpakket geven. Er zijn vast mensen die dat doen. Verrast kijken als er ineens een kartonnen doos op je bureau staat, met je naam erop. Ontroerd raken als je jezelf een schouderklopje geeft: dat je weer een mooi jaar hebt gedraaid, lucratieve klussen hebt binnengehaald, nieuwe opdrachtgevers hebt gevonden, bergen werk hebt verzet. Toch voelt het vreemd om dat te doen, misschien wel omdat geven en ontvangen twee verschillende dingen zijn.

Dus heb ik besloten om dit jaar de gever te zijn, aan de hand van deze blog. Ik geef het toe: dit stukje is niet feestelijk ingepakt, heeft geen fascinerend thema en officieel mag het ook geen kerstpakket heten – ook al heb ik het toch maar die naam gegeven. Oké, ja. Bij elkaar genomen is dat toch wel een beetje jammer. Maar het achterliggende idee van dit stukje is hetzelfde als een pakket op een bureau. Aan jou persoonlijk wil ik graag mijn blijk van waardering uitspreken, voor alles in het afgelopen jaar. Daar komt-ie!

Het eind van dit jaar is in zicht, dus is het tijd om terug te blikken. Ik hoop dat je terugkijkt op een mooi 2017! Mijn jaar was weer wervelend en afwisselend. Ik heb opdrachten gedaan in alle soorten en maten: commercieel en cultureel, groot en klein, langdurig en met spoed, eenvoudig en ingewikkeld. Ik kijk er met een tevreden gevoel op terug. Maar het belangrijkste van alles was: de fijne samenwerking met jou en jullie, mijn opdrachtgevers en collega’s, aan wie ik het plezier in mijn werk te danken heb.

Dankjewel voor alles!

Ik hoop dat we weer mooie dingen gaan doen in 2018. Ik kijk er nu al naar uit.

Comments are closed.